Кафене „България“

“Българската интелигенция в началото на века заживява с омаята на литературата… Кафенето измества площада, литературния разговор – политическия спор, обичта към книгата – житийните неуредици, художественото творчество – социалната професия”, отблязва Владимир Стоянов в изследването си за литературните кафенета.

Източник: блог„Стара София“

Най-влиятелното сред тези  места за социално общуване, е кафене „България“. То заема партерния етаж на едноименния хотел, построен срещу Княжеския дворец в периода 1882-1885 г. по проект на тогавашния градски архитект, чеха Антонин Вацлав Колар.

Кафенето е било обширна, полутъмна зала с билярд и меки канапета около кръгли масички с мраморен плот, е обградена от игрални помещения, намиращи се в близост до входа. Атмосферата е такава сякаш сте във Виена. Виенски привкус имат и разнасяните от сервитьорите поръчки – филтрирано кафе, виенски щрудел, малък ликьор. Кафенето често е било посещавано от Иван Вазов, Пенчо Славейков, д-р Кръстев и кръга „Мисъл“ , Пейо Яворов и Петко Тодоров, критиците Боян Пенев и Александър Балабанов, публицистът Йосиф Хербст, Симеон Радев. Сред тях е и Цветан Радославов.

До Първата световна война кафене „България“ е всепризнатият културен и обществен център на столицата и страната, подобно на кафене “Режанс” в Париж, “Греко“ в Рим, както отбелязва Константин Константинов. И макар „Панах“ да е софийското кафене, предпочитано от политици, предприемачи и богаташи, именно в гръмките и категорични гласове, идващи откъм кафене „България“, са се вслушвали и царският двор, и правителствата.„Царските секретари и слухари правеха „постоянното присъствие“ на това кафене. Неговите становища те отнасяха в двореца с твърдението, че това, което говори и мисли кафенето, го говори и мисли народът“, припомня години по-късно Димо Казасов в своето „Видяно и преживяно“.

Бомбардировките над София през 40-те години не пощадяват и кафенето, слагайки край на този кипящ живот. Оцелелява фрагмент от него, етаж, който по-късно е използван за репетиционна зала, а вътрешността на кафенето превръщат в градина към новия ресторант „България“.

Източник: vesti.bg

Scroll Up